post

Хакерите на Северна Корея все повече се насочват към криптовалутите. Те се опитват да завладяват възможно най-много компютри и да използват ресурсите им, за да генерират виртуални пари, съобщава Bloomberg.

Това е една от мерките в опита на режима на Пхенян да си осигури финансови постъпления на фона на по-строгите международни санкции, коментира агенцията. Хакерската група Andariel е успяла да вземе контрола над един от сървърите на южнокорейска компания още през лятото на 2017 г. Тя е използвала ресурсите му, за да генерира 70 Monero монети, които към 29-ти декември са стрували $25 000.

Случаят е разкрит от южнокорейския Институт по финансова сигурност. Той допълва, че Северна Корея все повече увеличава действията си в тази посока. “Andariel пробват всичко, което генерира пари. Колкото повече прашинки събираш, с времето те стават планина”, коментира Квак Кионг-жу, ръководител на разследването.

Предпочитана кибервалута от Andariel е Monero, заради по-големия ѝ фокус върху сигурността и личното пространство. Това прави проследяването им по-трудно, а изпирането на парите – по-лесно, казва още експертът.

Той споделя мнението, че през последната година хакерите на Северна Корея са съсредоточени повече върху финансовите приходи, а не толкова върху кражба на правителствени тайни, както преди. Страната беше обвинена от САЩ и за кибератаката с вируса WannaCry през 2017 г. Очакванията са, че тя може да увеличи активността си в тази сфера още повече, ако санкциите на ООН станат още по-строги през тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.