post

Липсата на регулации в Initial coin offering (ICO) процедурите води и до рискове. Един от най-честите проблеми е т.нар. “екзит измама”, при която се провежда ICO за набиране на средства за нова компания, която дава големи обещания и веднага след края на рунда се закрива.

Точно това се е случило и със стартъпа LoopX, съобщава онлайн изданието TheNextWeb. Компанията набираше популярност с обещание, че разработва специален алгоритъм за търговия с активи. Тя провеждаше ICO за набиране на финансиране и е получила около $4.5 млн. от кандидат-инвеститори.

Малко след края на ICO процедурата обаче, LoopX изчезва. Компанията е закрила сайта си, всичките си профили в социалните мрежи. Криптовалутите също са преместени в други портфейли. Кеширана версия на сайта ѝ показва, че само през януари т.г. компанията е направила 5 ICO процедури за общо 276 bitcoin и 2446 Ethereum.

Според първоначалните обещания, компанията е трябвало да пусне алгоритъма си през февруари 2018 г. Затова изчезването на компанията точно сега се приема като още ясен знак, че не става дума за проблем с нея, а съвсем целенасочено действие.

Всъщност, текстовете на сайта ѝ също са подсказвали, че има нещо съмнително. Те са написани с гръмки обещания от типа на “Това беше немислимо във финансовия сектор”, “Ще могат да се печелят пари с немислима досега скорост”, “Вие просто гледате как ние увеличаваме парите ви”.

Има и обещание за над 10% възвръщаемост на инвестициите всяка седмица. Всичко това са белези, за които регулатори и експерти неведнъж са предупреждавали, че подсказват нещо съмнително. Твърде гръмките обещания обикновено имат за цел само да съберат възможно най-много пари най-бързо, но не и да възвърнат тези инвестиции. Потребители в Reddit също са предупреждавали, че LoopX е съмнителна преди повече от месец, но никой не им е обърнал внимание.

Leave a Reply

Your email address will not be published.