post

Онлайн търговията се развива непрестанно и привлича все по-голям брой привърженици. Заедно с това, търговците, институциите и потребителите отделят все по-голямо внимание на онлайн разплащанията и тяхната безопасност. Затова Ви представяме 6 основни съвета за безопасно пазаруване през интернет.

 1. Внимавайте за финансови измами

Една от наскоро нашумeлите схема за измами, е свързана с промяна в банковите детайли. При нея, имейл комуникацията между две страни се хаква от трета, чрез поставянето на определен софтуер, който се активира при наличието на ключови думи в имейлите, свързани с парични преводи и плащания. При активиране, се генерира имейл от името на едната от страните, съдържащ информация за промяна в данните на банковата сметка и изисква да се направи плащане по тази „нова“ сметка.

На пръв поглед, един такъв имейл изглежда напълно достоверен. Въпреки това, са налице два основни признака за измама, които е важно да имате предвид в такива ситуации:

 • Получаването на такъв имейл в последния момент – това е доста необичайно, имайки предвид, че голяма част от компаниите/физическите лица имат практика да информират своите контрагенти предварително, когато става въпрос за такава чувствителна информация.
 • Контактите, от които се изпраща имейла се различават от оригиналните.

В случай, че получите подобен имейл, се уверете в неговата достоверност като се свържете с Вашите контрагенти по телефон, или лично, и поискате от тях да потвърдят информацията.

 1. Използвайте сигурна интернет връзка и защитен компютър

Безопасността на използваното устройство е един от най-важните елементи. Ето защо, на първо място трябва да се погрижите за неговата безопасност и да инсталирате антивирусна програма, която ще предостврати нежелани вируси и враждебни програми, които могат да копират вашите данни.

Когато извършвате разплащания, е добре е да избягвате използването на публично достъпни компютри и обществен безжичен интернет. Те са добра среда за хакерите и лесно биха могли да бъдат атакувани. Най-добре е да извършвате платежни операции единствено от своя персонален компютър или смяртфон при сигурна интернет връзка.

 1. Информирайте се добре за онлайн магазините, от които пазарувате

При пазаруване от добре познат сайт, най-вероятно няма защо да се тревожите за неговата безопасност и надеждност. Но ако чувате онлайн магазина за първи път, обърнете внимание на няколко важни неща:

 • Проверете дали на сайта има данните на фирмата и нейните контакти. Уверете се, че посочените данни са достоверни и коректни.
 • Проучете компанията и потърсете всякакви коментари или оплаквания. Ако забелязвате много оплаквания или пък липсва каквато и да била информация за онлайн магазина, по-добре избегнете този сайт. Можете да потърсите е-магазин и във Facebook и да намерите информация за неговите последователи и мнения. Имайте предвид, че големият брой фенове не винаги е гаранция за надеждност, затова е по-важно да видите дали страницата е активна, и дали коментарите/мненията не са от едни и същи лица.
 • Проверете URL адреса на сайта. Често, интернет измамниците регистрират сайтове с имена, които напомнят тези на известни сайтове или марки И все пак, те винаги се различават от оригиналните. Например, вместо ebay.com, те използват ebuy.com.
 • Следете дали цените на стоките в конкретния магазин не са значително по-ниски от средните пазарни цени. Това е един от най-популярните начин за привличане вниманието на купувачите. За да сте сигурни в достоверността на информацията, проучете кой управлява компанията, преди колко време е създадена, и дали мениджърите не са свързани с подобни фирми, които са фалирали.
 1. Научете се да разпознавате безопасните сайтове

Има няколко основни, с които можете разберете дали онлайн магазинът наистина е безопасен:

 • Наличие на сертификат за криптиране на данните (SSL сертификат – система на криптиране на данните на клиента) – Онлайн магазините, които разполагат с такива сертификати са лесно разпознаваеми. При тях URL адреса на сайта им започна с „HTTPS: //“ и пред домейна има зелено катинарче. Тези знаци гарантират, че сърфирането в тази страницата е криптирано, и дори да пазарувате през публична интернет връзка, данните ви са в безопасност.
 • Наличието на етикет за безопасност – можете да погледнете за етикети за безопасност на различните платежни институции. При наличието на такъв, в етапа на плащане „HTTPS: //“ трябва да се появи, тъй като всички платежни операции се извършват само чрез криптиране на данните.
 1. Създавайте силни паролата

Основен пропуск в сигурността е използването на слаба парола. Ако паролата Ви е името на вашия домашен любимец или датата на раждане на ваш роднина, би трябвало да се притеснявате за вашата безопасност.

Специалистите препоръчват да се създаде парола от поне 8 символа, които да включват поне една главна буква, една цифра, и най-малко един символ като например #, /, &.

Не използвайте една и съща парола за различни сайтове. Хакерите могат лесно да проникнат в сайтове с по-слаба сигурност, да копират данните и паролите на потребителите и да ги използват, за да влязат в други уеб сайтове. Затова, е препоръчително да използвате инструменти за създаване и съхранение на пароли като LastPass, 1Password или други.

 1. Изберете безопасни методи за плащане

Имате възможност да плащате за стоки и услуги, използвайки различни методи – от плащане с наложен платеж, до плащания чрез банков превод и електронни пари.

Един от най-популярните методи за плащане в онлайн магазини са дебитни/кредитни карти. Когато използвате избирате този платежен метод, трябва да сте нащрек. Етикетите „MasterCard SecureCode“ или „Verified by Visa“ не винаги означават, че е-магазина е безопасен за пазаруване, тъй като изображението може да бъде поставено и върху фалшив сайт. По-важно е прозорецът за плащане, в който се въвежда номера на картата, да бъде криптиран с „HTTPS: //“.

Обърнете внимание и на други методи за плащане, които онлайн магазина предлага . Ако електронния магазин предлага плащания чрез местни банки или е интегрирал други платоформи като PayPal, ePay, Paysera, можете да бъдете сигурни, че е безопасен. Както банките, така и доставчиците на платежни услуги, идентифицират собственика на електронния магазин, преди да му предоставят услугата по събиране на плащания. Дори в случай на измама, ще се знае кое е отговорното лице и бъдещи плащания в този електронен магазин ще бъдат спрени, след получаване на първите оплаквания.

 

Най-важното – не забравяйте, че плащането Ви ще бъде възможно най-безопасно, ако следвате всички правила, а не само част от тях.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.