post

Наскоро статистика посочи, че една транзакция на Bitcoin изразходва електричество колкото американско домакинство за цяла седмица. Брам Коен, създател на BitTorrent, смята, че може да реши проблема с новата си компания Chia Network, съобщава TechCrunch.

Chia Network ще пусне екологична криптовалута, която ще използва свободното хардуерно пространство, за да верифицира своя blockchain. “Идеята е да направим по-добър Bitcoin, за да решим проблемите с централизирането”, коментира Коен.

За сверяване на Blockchain-а ще се използват доказателства за извършена работа и налично свободно пространство на твърдия диск. Те се комбинират и с доказателства за часа и датата.

Всичко това е вече налично и не е нужна огромна процесорна мощ, за да се изчисляват транзакции и формули. Това трябва да направи Chia доста по-енергоефективна криптовалута. Коен дори нарича хората, които ще я генерират “фермери”, вместо “миньори’.

Chia все още е в доста ранна фаза на разработка. Коен се надява да започне пробни продажби на криптовалутата през второто тримесечие на 2018 г. Плановете му са Chia да започне работа на пълен капацитет в края на 2018 г., като това ще е възможно при добро стечение на обстоятелствата. Засега е твърде рано да се прецени дали Chia ще може да се превърне в основен конкурент на Bitcoin, както Коен иска.

Leave a Reply

Your email address will not be published.