post

Депутатите отхвърлиха предложенията на управляващите за намаляване на тавана на плащанията в брой до 5000 лв. Така той остава непроменен до сегашните 10 000 лв.

Първоначалната идея на ГЕРБ беше да се въведе поетапно намаляване на тавана и през 2019 г. той да достигне 1000 лв. Предложението беше прието и от Министерския съвет. То беше прието на първо четене и в комисиите на парламента.

Парламентарните групи обаче се възпротивиха на идеята. Те не приеха аргументите на управляващите, че ниският таван ще помогне за справянето със сивата икономика. Според тях ограничението щеше да създава повече пречки отколкото ползи за гражданите, а банките ще са големият печеливш от повечето такси.

В последствие ГЕРБ промени предложението си и поиска таванът да бъде свален еднократно и окончателно до 5000 лв. Менда Стоянова, която оглавява бюджетната комисия на парламента, се аргументира, че подобен е таванът на плащанията в брой в много европейски държави.

В крайна сметка и това предложение не мина гласуването в парламента. Против се оказаха повечето партии, включително и коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.