post

Тайландската Kasikorn Bank обяви основаването на свой фонд за финтех компании. Той се казва Beacon и стартира с капитал от почти 30 млн. долара., съобщава TechCrunch.

Beacon е насочен към стартиращите финтех компании, които се нуждаят от допълнителен тласък в развитието си. При това той не е ограничен само за компании в Тайланд, но и други държави. Банката казва, че фондът няма да ограничава финтех компаниите или да им слага окови.

Вместо това банката ще използва наученото от финтех компаниите в собствената си стратегия, за да я развива и подобрява. Финансите във фонда са изцяло от банката, като по-голямата част от тях ще отидат директно в компаниите. Ще има инвестиции и в други VC фондове, като един от тях ще е Dymon Asia. Първата инвестиция пък ще е в компанията FlowAccount.

Beacon иска да прави по около 5 инвестиции на година от сийд до Series A ниво, като има интерес към абсолютно всички сегменти и форми на fintech. Фондът очаква финансиранията да са между $500 000 и $3 млн., но все пак всяка компания ще се оценява отделно и са възможни вариации. Kasikorn очаква капиталът на фонда да стигне за 4 до 6 години. Основната част от инвестициите ще са в Югоизточна Азия, но Beacon планира и участие в китайски и европейски компании. За сега САЩ не е в полезрението на Beacon.

Освен финанси, банката ще предлага и технологична помощ чрез своята Kasikorn Bank Technology Group. Ще се предлагат и гъвкави партньорства с достъп до потребителската база, в която има и над 5 млн. клиента на мобилно банкиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published.