post

За мнозина банките и финтех компаниите са естествени конкуренти. Но всъщност те могат да са си повече полезни отколкото да си пречат. Постепенно все повече банки и финтех компании осъзнават това и започват да търсят партньорства помежду си.

И двете страни могат да си помагат в различни сфери. Банките например имат много по-голям опит с финансовите инструменти и регулациите. Финтех компаниите пък могат да са много по-бързи и гъвкави и смели с решенията си. Правилното комбиниране на различните качества на финтех компаниите и банките може да се отрази благоприятно както на тях, така и на клиентите им, отбелязва Tech.co. Изданието посочва и три предимства на подобно партньорство.

Финтех компанията може бързо да развива и предлага множество различни продукти, които да се използва от банката за увеличаване на портфолиото от услуги. Самата банка пък по-лесно и бързо може да осигурява необходимите ресурси за това и да помага на финтех компанията да расте по-бързо и ефективно.

Банките и финтех компаниите могат да се възползват от по-голяма свобода. Не е задължително да се обвръзват с ексклузивни договори. Вместо това могат да предлагат различни услуги за различни банки и да създават портфолио от партньори, с които да работят по конкретни и фокусирани теми и проекти. Това ще даде и по-голяма свобода на потребителя да избира услуги.

От не по-малко значение е и обмяната на опит и знания. Финтех стартъпите ще могат да се докоснат от близо до спецификите на големите корпорации, да натрупат опит за интегриране на нова система в подобна голяма структура. Банките пък ще могат да се докоснат до нов начин на мислене, различни идеи, технологии и методи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.