post

Преди няколко години се заговори за умните кредитни карти, които трябваше да съчетаят много и различни кредитни карти в един продукт, с помощта на NFC чипове. Въпреки това, с навлизането на смартфоните и умните часовници в системите за разплащания като Android Pay и Apple Pay, идеята за интелигентни карти беше поставена пред редица затруднения.

Вече станахме свидетели на една такава система – Coin, която излезе от бизнеса, като активите й бяха придобити през 2016 година от Fitbit. Следващата такава компания е Plastic, но за разлика от Coin, тя ще затвори, без да е предложила дори една такава карта, въпреки че получи над 9 милиона долара, като предварителни поръчки.

Plastic се появи през 2014 година, като твърдеше, че нейната интелигентна карта ще съхранява информацията за до 20 обикновени карти и ще помогне на потребителите да плащат за продукти, в комбинация с приложеине за смартфони. По план тя трябваше да започне да доставя първите бройки карти през лятото на 2015 година. Сега обаче, компанията заяви, че е подала заявление за фалит по глава 7, което означава пълно закриване и ликвидация на активите й. Съобщението гласи, че опитите да си осигури средства от други инвеститори, за да запази проектите си и да разпрати картите до клиентите, които предварително са ги поръчали, са се увенчали с неуспех.

Не става ясно какво се случва с вече събраните средства от поръчките, а в съобщението няма никаква индикация за възстановяването им, което най-вероятно ще създаде предпоставки за множество съдебни дела в последствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published.