post

UniCredit EVO – инвестиционният проект на УниКредит и международната консултантска компания Anthemis Group („Антемис груп“) – е инвестирала 25 млн. евро през изминалата година в новаторски финтех компании. До 2019 г. групата ще вложи рекордните 2.3 млрд. евро в нови информационни и комуникационни технологии.

Това става ясно от публикувания доклад на УниКредит за устойчиво развитие за 2016 г. (2016 Integrated report). Докладът, подготвен по изискванията на Global Reporting Initiative (GRI), представя финансовите и нефинансови показатели на УниКредит в създаването на положителна стойност за местните общности на 14-те основни пазара на групата, сред които и България.

Проектът UniCredit EVО присъства в доклада за устойчиво развитие в специална секция, посветена на иновациите и новите технологии. UniCredit EVO (абревиатура от equity venture opportunities) беше създаден през 2016 г. и инвестира в най-перспективните стартиращи компании с иновативни идеи и технологии в сферата на финансовите услуги, основно в Европа и в Северна Америка. Целта на банката е сътрудничество с нови партньори в рамките на финтех екосистемата и развитие на авангардни технологични решения в полза на клиентите. Капиталът за инвестиции, предоставен от УниКредит, е в размер на 200 млн. евро. Целта на UniCredit evo е да съчетае силните страни на традиционните участници на пазара с тези на новодошлите.

Докладът на УниКредит за устойчиво развитие за 2016 г. съобщава и за прилагане на блокчейн технологията в мобилно приложение на групата, свързано с forex търговия.

Известно е, че заедно с други международни банки УниКредит участва и в блокчейн консорциумите на R3 и Ripple. Технологията блокчейн стана известна с криптовалутата биткойн. Извън приложението й в биткойн, се счита, че блокчейн има потенциала да революционаризира финансовата индустрия като едновременно намали разходите за финансовите услуги и ги направи неколкократно по-бързи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.