post

ГЕРБ са внесли ново предложение в парламента, което да ограничи кешовите плащания до 5000 лв. Идеята е ограничението да влезе в сила от 1-ви януари 2018 г., съобщава Клуб Z.

Първоначално управляващите планираха да въведат това ограничение още от 1-ви август т.г., а от 1-ви януари то да бъде 3000 лв. с крайна цел 1000 лв. през 2019 г. Този план обаче посрещна множество критики от анализатори и бизнеса. Появиха се и много опасения, че ограничението ще доведе единствено до увеличаване на приходите на банките от такси, но няма да се отрази на сивата икономика.

Според председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, новото предложение е по-добро. В момента ограничението е 10 000 лв., като преди години беше 15 000 лв. Според Стоянова 5000 лв. е най-добрият праг на баланс между ограниченията за изсветляване на икономиката и да не се затрудняват хората и фирмите.

Стоянова допълва, че управляващите вече не планират повече сваляния на лимита и той ще остане 5000 лв. Разбира се, ако бъде приет. Предстои промените да се гледат на второ четене в парламентарната комисия, след което ще бъдат изпратени за гласуване в пленарна зала.

Leave a Reply

Your email address will not be published.