post

Цената на Bitcoin отново привлече внимание с исторически връх, последван от сериозен срив. Този път той беше породен от серия фалшиви новини, съобщава CryptocoinsNews.

Цената на Bitcoin за кратко достигна $4400, но бързо се срина с над $150. Причината този път бяха серия публикации в интернет, които твърдяха, че Централната банка на Китай се подготвя да въведе временна забрана за търговията с Bitcoin.

Оказа се, че става дума за сгрешена интерпретация на друга публикация от китайската държавна медия Caixin. В нея се съобщава, че се обмисля забрана на Bitcoin, но без да е взето решение за това.

Фалшивите новини обаче посочват, че забраната вече е официална и в сила и са разпратени до потребителски групи в популярното в Китай чат приложение WeChat. Това подвежда много потребители, които започват бързо да продават своите Bitcoin-и и води до срива на цените на криптовалутата.

В последствие потребителите разбират, че са излъгани и се успокояват. Така цената на Bitcoin постепенно си връща нивата, но през днешния ден те отново се понижиха и дори слязоха под $4000. Причината е неяснотата какво ще се случи в Китай, както и поредната корекция на пазара след историческия връх на цените.

Leave a Reply

Your email address will not be published.