post

Популярността на криптовалутите кара много хора да искат да се сдобият с тях по възможно най-лесния начин. В Twitter се наблюдава нова схема, съобщава CoinDesk. Фалшиви профили на известни личности обещават, че ще раздават дарения във формата на Bitcoin или други криптовалути на избрани потребители.

Разбира се, има и уловка. За да могат въпросните “дарители” да разберат кои са виртуалните портфейли на потребителите и да запазят тяхната анонимност, потребителите първо трябва да им пратят 0.1 Bitcoin до техните портфейли. След това ще върнат като дарение 1 Bitcoin на първите 50 или 100 души.

Разбира се, никой не получава виртуални пари след това. Единствено хакерите, които след това бързо прехвърлят парите в други портфейли.

Най-често се създават фалшиви профили на известни имена в криптоиндустрията. Профилите са възможно най-точни копия, обикновено само с 1 буква разлика в името.

Виталик Бутерин, създател на Ethereum, казва, че са възможни над 800 вариации на името му само с промяната на една буква и над 350 000 при смяна на две букви. Той предупреждава потребителите да внимават и се шегува, че ако някой му прати 0.1 ether, той няма да им отговори, защото е твърде мързелив.

Leave a Reply

Your email address will not be published.