post

Финтех индустрията расте и достига момент, в който само конкуренцията не е достатъчна. Необходимо е и повече сътрудничество между компаниите, призовава Университетът на Пенсилвания в своя сайт.

“Финтех расте. Финансовите институции обръщат все по-голямо внимание на финтех компаниите и ги виждат като партньор, а стартъпите се научават, че се нуждаят от опита в регулациите и мащаба на финансовите фирми. И двете страни имат много какво да научат една от друга и да извлекат ползи”, коментира сайтът, като с това отразява и мнението на финтех конференция, проведена във Банката на Федералния резерв в Пенсилвания.

Робърт Николс, президент на Американската банкова асоциация (ABA), която има близо 6000 членове, казва, че в момента все повече се търсят финтех стартъпи, които да си партнират с банки. ABA също помага, като преценява кои стартъпи са подходящи за партньорство със съответната банка.

Николс дава и примери за резултати от сътрудничеството и с големи фирми. Capital One например вече има интегрирана услуга с гласовия асистент Alexa на Amazon. Потребителите могат да попитат Alexa или устройството Echo Show за информация за банковата си сметка и дори да наредят плащане.  Други банки пък използват услугата Zelle за по-лесно и бързо изпращане на пари между потребителите.

Николс допълва, че банките и финтех компаниите могат да си помогнат много взаимно. Банките вече имат изградени отношения и доверие с клиентите, което ще направи приемането на нови услуги по-лесно. Финтех компаниите пък могат да предложат въпросните нови и иновативни услуги чрез банките.

Leave a Reply

Your email address will not be published.