post

Финтех стартъпите в Африка постепенно привличат все повече инвеститори. Те са “най-атрактивният” сектор на континента, показва доклад на Disrupt Africa.

Близо 20% от анализираните финтех компани са получили поне едно финансиране през последните две години. Само през 2016 г. има 84% ръст на броя финтех компании, които са получили финансиране спрямо 2015 г. От 2015 г. до сега, африканските финтех стартъпи са получили финансирания за общо над 100 млн. долара. През 2015 г. и 2016 г, над 300 финтех компании са започнали работа. В момента над половината от тях все още продължават да работят.

Африка се оказва притегателно място за инвеститорите не само заради голямото разнообразие от компании. Фокусът им е по-различен. Докато на останалите континенти финтех компаниите се борят да разбият статуквото, в Африка те изграждат изцяло нова инфраструктура, защото друга просто няма.

През 2014 г. например само 34% от възрастните в подсахарска Африка са имали банкова сметка. Пазарът е силно неразвит и с много големи дупки, които трябва да бъдат запълнени. Всичко това създава много възможности за големи ръстове на финтех компаниите. Те от своя страна могат да се окажат в основата на общия икономически и дигитален ръст на страните на континента, като дадат възможности на повече хора да имат достъп до финансови услуги.

Резултатите на вече установените финтех компании показват, че интерес действително има. През юли т.г. Paystack е обработила транзакции за общо 3 млн. долара, което е колкото за цялата 2016 г. За малко повече от година след създаването си пък Flutterwave е обработила 10 млн. транзакции за общо 1.2 млрд. долара. Освен това прогнозите са, че растежите на тези и сходни компании тепърва ще стават все по-големи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.