post

Цената на цифровата валута Bitcoin нарасна до рекордно ниво – $1195. Това е с около $20 повече, отколкото предишния рекорден показател, регистриран през ноември 2013 г.

Няколко месеца след достигане на тази стойност през 2013 г, Mt. Gox – една от първите големи борси за цифрови валути беше затворена, тъй като стана известно, че е загубила хиляди биткоини на своите потребители. Поради това цената на валутата спадна около два пъти. В течение на следващите четири години цената на Bitcoin силно се колебаеше и тя беше свързана с новини за икономическа нестабилност, крахове на борси, както и без видима причина.

Преди две години цената на Bitcoin се оказа около $250 и се стабилизира, а много хора счетоха, че тя никога няма да достигне $1000. Независимо от това, особено през последната година цената устойчиво нарастваше – $425, преди половин година — $584, преди три месеца — $736 и само преди месец — $885.

Можем да кажем, че към момента Bitcoin е привързан към фондовия пазар като цяло – през миналата седмица борсите NASDAQ, Dow, Russell и S&P 500 също поставиха рекорди. Това е интересна теория, тъй като инвеститорите влагат пари в алтернативни активи, например Bitcoin или злато тогава, когато ситуацията на пазара не е особено благоприятна. Това може да означава, че Bitcoin все по-малко прилича на алтернативна валута и все повече – на популярно сред предприемачите платежно средство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.