post

Цената на Bitcoin продължава да чупи собствените си рекорди. Тя се променя за минути и обикновено расте нагоре с голямо темпо. Всичко това обаче се случва на фона на все по-голям риск от поредно разцепване на криптовалутата, съобщава Cryptocoinsnews.

Според Джеймсън Лоп, един от най-уважаваните разработчици на Bitcoin и главен инженер на BitGo, ръстът не е случаен. Повишаването на стойността на криптовалутата е форма на трупане на инерция, която да помогне за преодоляване на разцепването, което се очаква на 16-ти ноември т.г.

Тогава се очаква Bitcoin отново да се раздели заради липсата на пълна подкрепа за протокола SegWit2x. Сред противниците на SegWith2x са BitGo, BItso и др. Сред привържениците на протокола са Coinbase и Blockchain, което създава доста сериозен разнобой.

По-рано тази година SegWith2x имаше голяма подкрепа. Според Bitso обаче от техническа гледна точка SegWit2x вече не е просто ъпгрейд на технологията. Според анализатори в момента повечето инвеститори активно инвестират в Bitcoin, за да могат да имат възможно най-много и от двете криптовалути, когато те се разделят. Тогава новата криптовалута ще даде същия брой биткойни на инвеститорите колкото те са имали преди разцепването.

Именно това трупане на активи заради разделянията на криптовалутите привлича инвеститорите. Те получават активи в още една валута от нищото. Според други обаче това е прекалено голям риск и не означава задължително трупане на “безплатни пари”. Пазарът на Bitcoin традиционно е свързан с нестабилност и подобно разделяне може да доведе до срив в цените и на двете нови валути. Това не се случи при предишното разделяне през лятото, но в случая спорът е по-голям, като дори има диспут коя версия да запази името Bitcoin и инициалите BTC на борсите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.