post

Централната банка на Индия готви въвеждането на регулации за финтех компаниите и сектора като цяло, съобщава онлайн изданието Quartz. Мобилните плащания, онлайн банкирането и други сходни услуги са много популярни в страната, като секторът изживява период на голям бум.

“Въвеждането на регулации за финтех трябва да осигури равнопоставеност на участниците и да окуражи финансовите иновации. В този контекст, Централната банка на Индия работи по подходяща рамка, която да е отговор на предизвикателствата, които финтех поражда в Индия”, коментира самата банка в свой доклад.

Според институцията големият ръст на финтех води със себе си и няколко потенциални риска. Сред тях са рискове за кредитната и ликвидната стабилност, правни и киберрискове, както и нереалистичен ръст на кредитите.  Тя споменава и криптовалутите като “сериозен риск за традиционната банкова система”. Смята се, че финтех пазарът на Индия може да достигне $2.4 млрд. до 2020 г.

Въпреки всички тези рискове, Централната банка не предвижда забрана или ограничаване на финтех услугите или криптовалутите. Новите правила ще изискват от компаниите различни неща, в зависимост от тяхната дейност. Например наличието на определен финансов резерв за компании, които отдават заеми или съхраняват средства на клиенти.

Централната банка казва, че иска да изравни условията за финтех компаниите и банките и да мотивира съвместната им работа. Самите финтех компании също преобладаващо подкрепят подобни регулации. Те казват, че това ще помогне за изчистването на сектора от некоректните играчи и ще повиши доверието на хората към този тип услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published.