post

Централната банка на Иран въвежда правила за регулация на финтех компаниите в страната, съобщава местното икономическо издание Financial Tribune. Новите правила целят да впишат финтех компаниите в съществуващата финансова система.

Финтех компаниите ще могат да взимат лицензи за работа и ще бъдат регулирани от съответните вече налични финансови институции. Самата Централна банка няма да се занимава с това. Банката ще дефинира ролите и правилата.

Банките и финансовите институции получават правото да преотстъпват част от дейностите си на финтех компании. Въпреки това банките остават изцяло отговорни за сигурността на данните на клиентите и ще бъдат отговорни за измами, злоупотреби и хакерски атаки. Централната банка ще определя достъпът до данните на платежната система.

Финтех компаниите обаче не могат да предлагат услуги, които създават виртуални валути, обменят валути, предлагат допълнителни инструменти за плащанане или привличат депозити. Компаниите са задължени да идентифицират потребителите на услугите им и да записват техните дейности.

Ако финтех компания иска да предлага банкова услуга, то тя ще трябва да сключи партньорство със съществуваща банка. Фирмите, които искат или предлагат платежни услуги, също ще трябва да работят с банка или друга компания, която вече извършва това. Според Централната банка това отговаря на условията и ситуацията на местния пазар, която изисква съвместна работа с банките. Институцията казва, че ще обновява и променя регулаторната рамка, когато това е необходимо, за да я запазва ефективна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.