post

Преди години имаше огромен интерес към Linux като алтернативна операционна система. Привържениците ѝ смятаха, че нейната свобода и отвореност ще я направят лидер. Това обаче не се случи и Linux остана нишов продукт. Според Джон Еванс от TechCrunch подобна ще е съдбата и на криптовалутите.

Еванс не приема повечето твърдения, че криптовалутите са новия Интернет и ще променят света толкова, колкото глобалната мрежа. Според него криповалутите са новия Linux и ще останат нишов продукт. Той дори смята, че вече има балон на криптомонетите. Еванс допълва, че не е скептик или противник на идеята, но според него все още няма реална, измерима стойност в криптовалутите от гледна точка на потребителите.

В момента криптовалутите сякаш са превзети от спекулатори, чиято единствена цел е да натрупат лесни печалби, благодарение на нестабилните курсове на дигиталните пари и големите амплитуди в техните цени. Освен това Bitcoin засега остава единствената дигитална валута, която се използва от повече хора. Средностатистическият потребител дори не знае, че има други алтернативи.

За да успее успеят, криптовалутите трябва да дадат значими ползи на средностатистическия потребител. Те трябва да предлагат услуга, която традиционните валути не могат.  Засега това липсва или най-малкото не е артикулирано добре, за да могат хората да го разберат.

Същевременно, традиционните решения вършат добра работа за хората и те не виждат нужда да търсят алтернатива. Криптовалутите могат да постигнат това чрез допълнителните протоколи и услуги, които могат да се генерират от техните технологии. Засега обаче грабващо вниманието предложение все още липсва.

Leave a Reply

Your email address will not be published.