post

Общо 22 финтех компании по света вече струват по над 1 млрд. долара всяка, съобщава Financial Times. Това създава притеснения на банките, смята вестникът.

Аргументите за това са солидни. Досега повечето финтех компании работят в периферията на сегмента. Те предлагат услугите си най-вече на хора, които досега не са имали достъп дори до банки, както и помагат в международните преводи и преводите между хората. Миналата година само в САЩ хората са си отдали заеми за 19 млрд. долара чрез Peer-to-peer услуги. Големите банки в САЩ дават по-големи заеми само за месец.

Финтех компаниите обаче са по-гъвкави и още не са развили пълния си потенциал. Той ще стане още по-голям с новата директива на ЕС, която ще позволи на потребителите да споделят банковите си данни с финтех компании, ако желаят това. Банките не искат да станат като телекомите – просто доставчик на услуга, коментира Financial Times.

Проучване на PWC посочва, че 42% от банките вече имат партньорство с поне една финтех компания. Това им помага да ускоряват темпото си на развитие, както и да стават по-гъвкави. В противен случай се обричат на дълга и скъпа битка с неясен край.

Leave a Reply

Your email address will not be published.