post

Мобилното банкиране продължава да печели все повече потребители по света. Само в Нигерия вече 29 млн. души използват подобна услуга, казва управляващият директор на Nigeria Inter-Bank Settlement System (NIBSS) Адесонуби Адебиси по време на Fintech Summit 2017, цитиран от ThisDayLive.

“Интернет банкирането се забавя, но мобилното банкиране се увеличава. Използването на банкомати е в стагнация за последните три години”, коментира Адебиси. Той допълва, че все повече потребители предпочитат мобилното банкиране, защото е бързо и удобно. Забелязва се и ръст на картовите транзакции и POS транзакциите.

Увеличената популярност на мобилното банкиране води и до други промени. Наблюдава се спад на преводите на големи суми, докато преводите на по-малки суми се увеличават. Това е така, защото за потребителите е много по-лесно да си изпращат пари чрез мобилното банкиране и си спестяват ходенията до банка за един по-голям превод. Адебиси казва, че се увеличава и броят на банкови сметки, но не и на банкови клиенти.

Изпълнителният директор на Kantar TNS Агрей Мапоса допълва, че в Нигерия има над 400 финтех компании, които работят с Африканската финтех организация. Според него светът се променя и изисква по-бързи и ефикасни услуги. Финтех компаниите ги предлагат и създават. Той казва, че финтех не мода, а е базиран на истинската нужда от промяна и секторът ще продължи да расте все по-бързо.

Мапоса казва, че основното предизвикателство пред дигиталните плащания е киберсигурността. “Във финтех има много взети мерки за сигурност, далеч от това, което потребителите знаят, но е важно хората да бъдат уведомени и да знаят, че са защитени”, допълва Мапоса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.