post

Все повече хора виждат ползите от онлайн банкирането. Проучване на Nationwide Building Society показва, че 69% от британците виждат интернет банкирането като голяма помощ в ежедневието си.

Според тях използването на онлайн банкиране им позволява по-лесно и по-добре да управляват финансите си. 40% пък добавят, че мобилното банкиране ги прави по-добри и в определянето на личния си бюджет. 22% казват, че благодарение на постоянния онлайн достъп до финансите си, са успели да намалят задълженията си. 37% казват, че благодарение на онлайн банкирането са избягвали да използват овърдрафт. За 28% от анкетираните 2000 души мобилното банкиране им спестява и поне по 1 час седмично в използване на банкомати или посещаване на банкови клонове.

Проучването показва и очаквана голяма разлика в популярността на онлайн банковите услуги в различните възрастови групи. Един на всеки 20 души на възраст между 18 г. и 24 г. казва, че не използва интернет банкиране. Същото казват 17% от хората на възраст над 55 г.

Освен това има някои банкови дейности, за които хората все още предпочитат да посетят клон и да говорят със служителите очи в очи. Това са най-вече договаряне на ипотечен кредит и отваряне на спестовна сметка на дете.

Проучването показва още, че британците като цяло са готови за бъдещето. Един от въпросите е как според тях ще изглеждат финансовите услуги през 2037 г. 58% от анкетираните казват, че според тях хората ще купуват всичко само с пръстов отпечатък. 23% дори очакват да имат имплантиран чип в ръката. Според анкетираните кредитните и дебитните карти също ще съществуват под някаква форма и през 2037 г. 43% дори очакват, че все още ще има и физически пари. Само 9% очакват, че ще има и чекове. 55% обаче смятат, че електронните пари и плащането чрез устройства като смартфони и часовници ще е основният метод на плащане.

Leave a Reply

Your email address will not be published.