post

Повечето банки все още не разбират добре fintech сегмента и се плашат от него. Това показва проучването Global Fintech Report на PwC.

От него се вижда, че 88% от банките се опасяват, че fintech компаниите ще им костват приходи. Най-притеснителни са fintech фирмите в сферата на плащанията, трансферите и заемите. Според банките, тези fintech компании могат да им костват около 24% от приходите.

Все пак, банките не стоят безучастни. Общо 82% от тях смятат да увеличат партньорствата си с fintech компании в рамките на следващите три до пет години. 77% планират да приемат и blockchain като част от процесите си най-късно до 2020 г. Общо 56% са преработили стратегиите си за развитие и са сложили т.нар. дисръптив процеси в основата на плановете си. В проучването са участвали над 1300 мениджъри на старши позиции в банки и fintech организации.

Допълнително проучване на DeNovo от PwC допълва, че 30% от потребителите също планират да използват все повече нетрадиционни финансови услуги. Други 39% казват, че за сега ще продължат да използват единствено банки.

Кои са най-търсените услуги от fintech компаниите? Според тях най-голям интерес има към плащанията, трансферите на средства и личните финанси. На сравнително голям интерес се радват и личните заеми, традиционните депозитни и спестовни сметки, застраховане и управление на парите.

Участниците в проучването и от двете страни – fintech и банки, се обединяват около тезата, че партньорствата и съвместната работа са задължителни за развитието на технологиите и финансовите услуги. Най-напред по този показател са в Германия, където 70% от финансовите институции вече имат някакво партньорство с fintech компания. В САЩ това са 53% от банките, а във Великобритания – 43%. Най-зле са в Южна Корея – само 14%,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.