post

Alibaba обяви, че взима 33% дял в Ant Financial. Това е финтех компанията, която оперира с Alipay и други финансови услуги за Alibaba, съобщава TechCrunch. Сделката е следствие на споразумение още от 2014 г.

Alibaba ще придобие новоиздадени акции от Ant, като освен това се слага край на споделянето на печалбите. Досега Ant трябваше да плаща 37.5% от печалбите си преди данъци за всяко тримесечие.

Сега Alibaba на практика става директен собственик на Ant, като компанията е оценена на над 60 млрд. долара. Сделката обаче не включва Alibaba да плаща пари на Ant. Компанията не дава много подробности по сделката, но изглежда, че ще плати с патенти и друга интелектуална собственост.

Alipay е най-популярният “мобилен портфейл” в Китай. Ant предлага и други финансови услуги като микрозаеми, застраховки, дигитална банка. Има и инвестиционен фонд. Заедно с Alibaba Ant е инвеститор и в Paytm в Индия. Има очаквания, че Ant скоро ще излезе и на фондовата борса, но за сега компанията казва, че няма конкретни планове в тази посока.

Leave a Reply

Your email address will not be published.