post

Плащанията с банкови карти или чрез мобилен телефон са чудесни, но според компанията Ant Financial има и по-лесни варианти. Нейната платформа за електронни плащания Alipay например вече предлага услуга “усмихни се, за да платиш” (Smile to Pay), съобщава South China Morning Post.

Услугата се предлага първо нов ресторант KPRO в Китай, който е на KFC и предлага салати и плодови сокове вместо пилешко месо. Вместо да въвеждат пароли и кодове, клиентите могат да платят чрез сканиране на лицето си.

Alipay казва, че Smile to Pay се нуждае от 1-2 секунди, за да разпознае лицето на потребителя. След това изпраща известие до неговия телефон, с което той да потвърди плащането. Според компанията, технологията може да разпознава лицата на потребителите дори те да носят много грим, перука или др.

Системата е предвидила и мерки срещу злоупотреби. Тя няма да реагира, ако някой се опитва да излъже чрез снимка или видео запис с лицето на друг човек. Технологията е разработена от китайския стартъп Megvii и се казва Face++. Тя използва и 3D камери, както и алгоритъм за проверка на автентичността на лицата.

Технологиите и услугите с лицево разпознаване продължават да набират популярност в Китай. Едно от летищата в провинцията Хенан вече използва подобна система, която разпознава пътниците и им издава билета. Подобна технология се планира и за летището в Пекин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.