post

Китайският IT гигант Baidu все по-активно навлиза във финтех сегмента. Това обаче се отразява лошо на кредитния рейтинг на компанията, съобщава в. The Wall Street Journal.

Fitch сложи негативна перспектива на Baidu с аргумента, че предлагането на незащитени потребителски заеми и незастраховани инвестиции под формата на услуги за управление на финансите са “част от сенчестата банкова система в Китай”. Moody’s също анализира рейтинга на Baidu за потенциално понижение, защото е притеснена от кратката история на компанията в сегмента на финансовите услуги.

Moody’s отбелязва, че финансовите услуги на Baidu вече оформят 12% от активите ѝ или $3.6 млрд. Това е доста голям ръст за сегмент, който е на около година. “Рискът на изпълнение е голям. Ако тези инвестиции не дадат очакваните резултати или генерират загуба за ритейл инвеститорите, това може да увреди репутацията на Baidu”, коментира вицепрезидентът на Moody’s Лина Чой.

Baidu е отказала коментар по темата. За последно компанията коментира напредъка си във финтех сегмента по време на конферентния разговор за финансовите резултати на компанията. Тогава тя обяви, че всичко върви много добре. Акциите на компанията също за сега растат.

Със същото могат да се похвалят Alibaba и Tencent. Двете компании също все по-активно навлизат във финтех сегмента. Според Fitch обаче рискът за тях не е толкова голям, защото те имат по-сериозна финансова мощ, имат повече печалби и способности за генериране на приходи. Акциите им също растат с по-голямо темпо от тези на Baidu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.