post

Критповалутата Bitcoin е застрашена от разделяне на две. Причината са продължаващи вече две години вътрешни спорове между водещите привърженици на дигиталната валута, съобщава Bloomberg.

Основната част от споровете се дължи на наличието на два различни, но много важни софтуерни ъпдейта. Те трябва да осигурят бъдещето на Bitcoin и да помогнат на инфраструктурата да издържа на по-голямото натоварване. Главните хора в поддръжката на Bitcoin, както и много от подкрепящите криптовалутата обаче, не могат да се обединят върху един избор.

От 1-ви август т.г. софтуерните ъпдейти трябва да влязат в сила. Всичко това създава допълнителна несигурност и нестабилност на цените на Bitcoin. “Ако сте търговец, сега има много несигурност какво ще се случи. След като се появи ясен сигнал какво ще се случи, цените могат да се движат много бързо”, коментира Артър Хейс, бивш анализатор сега собственик на BitMEX за bitcoin деривати.

Други анализатори също очакват период на още по-голяма несигурност. Хората, които търгуват с Bitcoin, трябва да са готови за това, да следят изкъсо ситуацията и да реагират бързо щом се появи ясно решение.

Bitcoin обществото на практика е разделено на две основни групи. Едната е на “миньорите”, т.е. тези, които “копаят” Bitcoin и са инвестирали дори милиони в сървъри, които да генерират криптовалутата. Те искат увеличаване на лимита на всеки блок, за да се освободи повече ресурс за обработка на транзакциите.

От другата страна са “ядрото”, хора, които искат промяна в софтуера и част от данните да се обработват извън основната мрежа. Според тях това ще намали натоварването и ще отвори Bitcoin за други проекти. Те дори са кръстили технологията с името SegWit. Наскоро те предложиха компромиса SegWit2x, което увеличава лимита на всеки блок, но и прилага част от другите технологии. По-голямата част от “миньорите” са заявили интерес към SegWit2x.  Част от компаниите и “миньорите” приемат компромиса най-вече от страх да не загубят позиции и да не сринат Bitcoin като водеща криптовалута.

SegWit2x излиза на 21-ви юли, като от 1-ви август системата ще проверява дали транзакциите са извършени чрез нея. Ако не са, практически ще се създаде паралелен Bitcoin. Това ще се случи, ако по-малко от 80% от участниците използват SetWit. Ако са повече от 80%, технологията ще е практически приета от абсолютно мнозинство и това ще спаси криптовалутата от разделяне.

Ако тя се раздели, това ще доведе до рязка и бърза преоценка на двете нови криптовалути, което ще се отрази сериозно на притежателите на Bitcoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.