post

Трудно е да се поддържа здравословна национална икономика, когато повечето банки на планетата не приемат бизнеса ви. Това е дилемата, пред която се изправи севернокорейският лидер Ким Чен-Ун, след нарастващите икономически санкции, откъсващи страната му от световната икономика. За да предотврати предстоящата финансова криза, той се обърна към биткойн. Популярната криптовалута е привлекателна поради децентрализираната си природа. Вместо да разчита на банки или правителства, биткойн се ръководи от мрежа потребители, контролиращи проверените трансакции. Интернет парите не могат да бъдат контролирани от никой. Не съществува изчерпателна статистика колко биткойн притежжава Северна Корея, но неотдавнашните доклади показаха постоянен интерес към криптовалутата. Има доказателства, че държавата е започнала да добива и собствен биткойн.

Когато сте лидер на държава под тежки икономически санкции, децентрализираната валута е особено привлекателна. Тя дава известна ликвидност, без да се налага да се разчита на банки, които не могат или не искат да правят бизнес с вас законно, или са в състояние да замразят активите ви, ако бъдат наложени допълнителни ограничения. Така Северна Корея прекара последните години в изграждането на собствени инвестиции в бизнеса. Още през април стана ясно, че страната е откраднала солидна сума криптовалута през периода 2013 – 2015 година, когато 73 биткойна се оценяваха на 88 000 долара, но при сегашния курс те биха стрували 1.26 милиона долара.

Началникът на южнокорейската фирма за киберсигурност Hauri тогава сподели, че е изключително трудно тези пари да бъдат проследени.

Северна Корея се обърна към различни видове косвени кражби, стремейки се да натрупа биткойни. През юли 2016 година хакери избягаха с данни на повече от 10 милиона потребители от Interpakt – сайт за аукциони и пазаруване, които бяха продадени на Северна Корея, която от своя страна пък поиска за тях 2.7 милиона долара в биткойни. В сътрудничество с полицията Interpakt не плати откупа, но само за справка през този период един биткойн се равняваше на 650 долара, следователно откупът би трябвало да съдържа 4000 биткойна, които в момента ще струват 71. 8 милиона долара.

Наскоро корейските хакери пуснаха рансъмуер, който изискваше откуп за отключване на компютрите на потребители, въпреки че както знаете достъпът до интернет в Северна Корея е ограничен и е изключително малко вероятно подобно нещо да се случва без знанието и подкрепата на правителството.

По-рано тази година Wanna Cry влезе в потока новини, след като удари много държави и услуги, а широко разпространеното мнение е, че Lazаrus, групата стояща зад атаките, разчита на севнокорейските хакери, като самия рансъмуеър е възникнал именно там.

Няколко месеца след това, три биткойн портфейла, за които беше известно, че съдържат откупите, платени на хакерите за Wanna Cry, бяха изпразнени, като общата сума възлиза приблизително на 900 000 долара в биткойни.

Анонимността на биткойн и закрилата от страна на правителството на Северна Корея правят невъзможно да се разбере кой е новият собственик на криптовалутата. Докато Северна Корея отрече всякакви злоупотреби, тя проявява силен интерес към криптовалутата, като дори беше домакин на лекция на професор Федерико Тане, експерт в областта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.