post

Според доклада Fintech 2017: China, Asia and Beyond на CFA финтех компаниите няма да изместят банките, съобщава MoneyManagement. Основната причина е липсата на достатъчно опит в новите компании.

Според CFA има три основни посоки, в които финтех компаниите могат да се развиват. Първото е чрез развиването на технологии в сегмента на мобилните плащания. Друг вариант са технологии и услуги за Peer-to-Peer заемите.

Като основна заплаха за финтех компаниите е дадена възможността банките сами да започнат да разработват технологии, което се случва все повече. “Финтех фирмите имат голям потенциал и дори възможност да революционизират няколко сектора, но лидерите на такива компании, които участваха в проучването, казват, че се нуждаят от голям обем клиенти, много информация и много добри умения за оценка на кредитния риск, за да са успешни”, коментира Лари Чао, един от авторите на доклада.

Проучването показва, че в сектора има консенсус и се очаква броят на успешните наистина големи компании да е няколко десетки, а не стотици. Компаниите имат и различни идеи как да постигнат подобен растеж. 40% посочват blockchain технологиите като носител на най-голям потенциал. 22% смятат, че роботите-съветници ще донесат най-големите промени. Според 19% най-важни са мобилните плащания, а 8% се насочват към P2P заемите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.