post

Небанковите мобилни платежни системи се използват повече сред австралийците, отколкото предлаганите от банките методи според нов доклад.

Докладът за валутните разплащания „Digital Payment Solutions Currency Report“ на най-големия изследователски и статистически  институт в Австралия „Рой Морган“ установи, че небанковите безконтактни мобилни платежни системи вече се използват от повече австралийци, в сравнение с банковите такива.
От доклада става ясно, че 6,5% от австралийците използват небанкови мобилни плащания в сравнение с 6,4%, които използват банкови мобилни плащания.

Пазарът на Fintech услуги в страната се управлява от Apple Wallet и Google Wallet, като 72.4% от австралийците на възраст над 14 години са използвали поне едно приложение за мобилно плащане през изминалата година.
Докладът, основаващ се на повече от 50 000 интервюта, установи, че 57,3% от австралийците са наясно с плащания от типа кликни и плати (tap and go payments), а 35,2% са наясно с платежните системи за отложено плащане (pay later payment systems).

Институтът „Рой Морган“ съобщава, че 46,4% от австралийците са наясно с небанковите системи за разплащане в сравнение с едва 39,6%, които са знаели за предлаганите от банките мобилни приложения за разплащане.
Според доклада обаче, употребата изостава спрямо информираността на населението, като едва 11,5% от австралийците са използвали разплащане от типа „tap and go“ през изминалите дванадесет месеца и само 6,7% са използвали „buy-now-pay-later“ разплащане.

Изпълнителният директор на „Рой Морган“ г-жа Мишел Левин твърди, че австралийците определено харесват дигиталните плащания и искат да разполагат с по-бързи и по-удобни начини за плащане.
“Дигиталните разплащания ще продължат да се развиват в бъдеще. Виждаме как нови и иновативни компании като “Afterpay” навлизат на пазара и променят начина, по който хората купуват стоки, които не могат веднага да си позволят“.

Г-жа Левин също така отбелязва, че все повече хора не желаят да носят портфейл или карта със себе си, което е възможно благодарение на небанковите платежни решения . “В бъщете, хората ще очакват от тях да се изисква минимално усилие при извършване на плащания. Индустрията ще трябва да се адаптира към тези променящи се очаквания, предоставяйки по-иновативни и безпроблемни платежни решения. В следствие на това, традиционните финансови институции вероятно ще трябва да влязат в сътрудничество с Fintech компаниите, за да могат да се справят с бързо променящия се пейзаж на дигиталните разплащания.”- завършва тя.

 

Източник: статия “ Fintech’s outpacing banks in payment systems”  October 2018 – Fintech Business

Leave a Reply

Your email address will not be published.