post

Във време, когато много банки искат да инвестират в компании от fintech сектора, fintech компанията Raisin купува MHB Bank от Франкфурт. По този начин базираната в Берлин fintech компания ще може да разшири своята оперативна дейност и да създаде нови възможности за развитие. Raisin е една от най-добре финансираните fintech компании в Европа. През 2017 г. тя придоби PBF Solutions Манчестър, която днес успешно управлява клона на Raisin в Обединеното кралство (https://www.raisin.co.uk/).

Изпълнителният директор и съосновател на Raisin д-р Тамаз Георгадзе обяснява: „Като една от водещите финтех компании в Европа, ние вярваме, че правим устойчиви промени във финансовата система и поставяме нуждите на клиентите и партньорите ни на преден план. Заедно с MHB Bank ние можем да продължим да развиваме  и безпроблемно да интегрираме  услугите, които предлагаме на клиентите си, на банките-партньори и на дистрибуторските компании.”

Ускоряване на растежа: предимства за клиентите и партньорите

Raisin предоставя на своите клиенти лесен, директен достъп до голямо разнообразие от спестявания и инвестиционни продукти от цяла Европа. Днес повече от 165 000 клиенти на Raisin могат да избират от над 250 продукта, предлагани от близо 70 европейски банки на седемте платформи на fintech компанията. MHB Bank ръководи управлението на сметките, идентификацията на клиентите и финансовите транзакции, които са запазени за лицензираните финансови институции. През последните няколко години Raisin значително разшири услугите, които предоставя на клиентите и банките, особено по отношение на гамата от оферти и наличието на продукти в цялото Европейско икономическо пространство (ЕИП). Новото придобиване ще ускори този растеж.

За Георгадзе е ясно, че: „С промените, които това придобиване прави възможно, ще можем да предложим по-устойчиви услуги на нашите клиенти и партньори. Искаме да увеличим депозитите като услуга като възприет пазарен стандарт за банките в Европа. ”

Raisin ще укрепи MHB Bank

Основана през 1973 г. и базирана във Франкфурт MHB Bank  принадлежи на филиал на американския финансов инвеститор Lone Star от 2005 г. насам. Днес MHB Bank е един от водещите доставчици на банкови услуги в Германия със значими фирми сред клиентите си, включително Exporo, CreditShelf и Bergfürst и др.

Председателят на MHB Bank Рейнер Гътйер изяснява какво ще означава придобиването за MHB: „Ние познаваме бизнес моделите и предизвикателствата на двете страни. Чрез това по-широко сътрудничество с Raisin ще можем да  подобрим нашия технически опит, заедно с важни инвестиции в екип ни. Тези промени дават възможност на MHB още по-добре да подкрепи дигиталните бизнес модели на настоящите и новите ни партньори. Този ход ни позволява да вземем силните страни на сегашната ни позиция в областта на кредитирането и да ги разширим допълнително в плащанията и в банкирането като услуга“. С немския лиценз за банкова дейност MHB Bank се управлява от германската схема за гарантиране на депозитите и се контролира от BaFin (German Federal Financial Supervisory Authority).

Fintech компания и банка: по-силни заедно

С това поглъщане екипите на Raisin и MHB Bank показват как ще се промени устойчиво финансовият пазар. Този ход означава уникална комбинация от десетилетия на регулаторна експертиза в банковия сектор с модела, ориентиран към клиента, и технологичното ноу-хау на fintech компанията. Заедно те ще  могат да разработят по-добри решения за партньорите и потребителите си в цяла Европа.

 

Източник: “ Fintech buys bank: Savings marketplace Raisin makes its next move”, march 2019, Raisin.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.