post

Докато много от инвеститорите се радват на рекордни печалби от ръста на Bitcoin, някои се сблъскват и със загуби. Пазарът на криптовалута NiceHash обяви миналата седмица, че хакери са откраднали съдържанието на виртуалния портфейл, чиято стойност се очаква да надмине 60 милиона долара. Пробивът беше обявен в сряда, когато Bitcoin отбеляза увеличение от 18.2% и за пръв път премина границата от 13 000, а след това и от 14 000 долара.

NiceHash, която е облачно-базиран пазар, направи съобщението си часове след прекъсването, дължащо се на „поддръжка“ и оплакванията от нейни потребители, чийто портфейли се оказаха изпразнени. Компанията спря работа за 24 часа, за да може да установи размера на щетите и обяви, че те възлизат на 4736 биткойна, на стойност 66 милиона долара по текущия курс, като отбеляза, че работи усилено, за да отстрани проблема и е предприела собствено разследване, като си сътрудничи и с правоприлагащите органи. NiceHash предупреди и своите потребители да сменят паролите си.

Bitcoin се оказа популярна сред търговците на валута, които ще продължат работата си с нея и следващата година, след като на 1 януари 2017 цената на 1 Bitcoin беше малко под 1000 долара, а към момента вече е над 14 000, което осигури пазарна капитализация от 231 милиарда долара. Всъщност това не е първият път, когато портфейл Bitcoin се оказва жертва на недостатъчните мерки за сигурност. Най-известният подобен пропуск доведе до обмена на Bitcoin, а Mt. Gox подаде искане за банкрут през 2014 година, след загубата на почти 850 000 клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.