post

Финансовите кризи са неизбежен процес от световната икономика. Или може би не? Според компанията Overstock те могат да бъдат избегнати чрез използване на blockchain, съобщава Benzinga.

“Казват, че късите продажби са когато наемаш акции и ги продаваш на пазара, но реално намираш акции и имаш вяра, че си намерил акции, които ще подкрепят късата продажба”, коментира Патрик Бърн, изпълнителен директор на Overstock.

“Ако много продавачи на късо намерят едни и същи акции и ги продадат, появяват се повече акции отколкото реално същите могат да поддържат. През 2008 г. имаше твърде много къси продажби на акции отколкото реални акции за наемане и системата не беше изградена да предотврати това”, казва още той.

Според него чрез използването на blockchain този проблем може да се реши. Компанията е направила blockchain Платформата t0, която извършва целия процес. В нея фондовете могат да пратят своите акции, а самата тя автоматично ще я продава, като генерира дигитален код в blockchain. Платформата ще разполага с всички данни от продажбите и броя на реалните акции. Така няма как да се създаде свръхпредлагане.

“Това разбива активността на самото ядро на Уол стрийт. То елиминира голите къси продажби”, допълва Бърн. Overstock предлага своето API на брокери. Според компанията blockchain подхода ще реши много от проблемите и споровете за регулиране на пазара, като ще запази неговата конкуренция, но ще намали значително опитите за измами.

Leave a Reply

Your email address will not be published.