post

Индийската компания за дигиталния плащания Paytm получи инвестиция в размер на $1.4 млрд. от японската SoftBank, съобщава LiveMint. Това е най-голямата единична инвестиция в Индия. Освен това е и най-голямата инвестиция за SofBank.

Сделката включва $400 млн., с които SoftBank ще купи акции на Paytm от SAIF Partners – един от първите инвеститори на Paytm. Инвестицията изстрелва общата пазарна оценка на Paytm до $7 млрд. SoftBank ще има дял от около 20%.

“В синхрон с визията на индийското правителство да развие дигиталните технологии, ние искаме да трансформираме животите на стотици милиони индийски потребители и търговци, като им дадем достъп до широк набор от финансови услуги, включително мобилни плащания. Развълнувани сме да си партнираме с Paytm в тази посока и ще им дадем пълна подкрепа”, коментира Масайоши Сон, изпълнителен директор на SoftBank.

Paytm планира да инвестира около $1.6 млрд. в следващите 3 до 5 години, за да даде повече възможности на повече индийци да се включат в икономиката, казва компанията в свое изявление. Тя вече е почти готова с Paytm Payments Bank, която ще даде достъп до дигитални финансови услуги на милиони индийци, които в момента нямат досег с тях. Компанията цели да генерира 500 млн. потребители с инвестицията на SoftBank.

Paytm започна работа през 2010 г. като онлайн платформа за плащане на сметки. Постепенно се насочва към онлайн търговия и онлайн плащания. А през 2014 г. пуска и Paytm Wallet, която е най-голямата такава услуга в Индия с над 220 млн. потребители, като плащания се приемат и от над 5 млн. офлайн търговци в страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published.