post

SoftBank обяви създаването на най-големия инвестиционен фонд в света, който ще финансира компании в сферата на технологиите. В него участват още много водещи компании, като целта е до 6 месеца SoftBank Vision Fund да разполага със $100 млрд. Фондът стартира с над $93 млрд. потвърден капитал.

SoftBank Vision Fund ще се насочи към дългосрочни инвестиции в компании, които искат да поведат следващата ера на иновации. Инвестициите ще се дават срещу дял в компаниите, който може да е и мажоритарен. За средства ще могат да кандидатстват всички – от сега стартиращи компании, до мултимилиардни организации с установен бизнес, но с нужда от помощ за растеж. Целите на фонда са инвестиции в размер на поне $100 млн. или по-големи.

Фондът е отворен към всякакви компании от технологичния сектор. Основните инвестиции ще са в Интернет на нещата, изкуствен интелект, робототика, мобилни устройства и приложения, софтуер, инфраструктура, телекоми, компютърна биология, облачни технологии, интернет и финансови технологии.

Във фонда участват още публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Mubadala Investment, Apple, Foxconn, Qualcomm, Sharp. Основната част от финансите идват от SoftBank, Саудитска Арабия и Mubdala Investment. Фондът ще придобие дяловете на SoftBank в ARM, както и инвестиции на компанията в Intelstat, Nvidia, OneWeb, SoFi и Guardant Health.

Leave a Reply

Your email address will not be published.