post

Международната междубанкова система SWIFT, която ежедневно се използва са обмен на трилиони долари, ще стартира нов инструмент за откриване на измами. Белгийската организация е заявила, ще предложи на клиентите си услуга, която ще изучава схемите за изпращане на съобщения на потребителите и ще засича подозрителните получатели и необичаните суми при плащанията.

По този начин SWIFT ще се опита да възстанови репутацията си, след като в резултат на кибер атаки от банките бяха похитени милиони долари. В частност, през миналата година от централната банка в Бангладеш бяха откраднати $81 млн. Хакерите са проникнали в системата SWIFT и са започнали да изпращат във Федералния резерв в Ню Йорк инструкции за превод на средства в Азия.

През последните години рискът от кибер атаки нараства, а банковата система започна да включва по-малки учреждения със слаба защита. През 2016 г SWIFT беше критикувана от потребители и играчи в бранша за това, че независимо от всичко, организацията не е в състояние да осигури защита и безопасност на системата.

През септември SWIFT пусна набор от услуги за повишаване на безопасността. Новият продукт ще бъде представен в началото на следващата година. Той ще спира платежни инструкции при превишаване на зададени от клиентите лимити или при откриване на аномални действия на самообучаващия се софтуер.

“Новата услуга за контролиране на плащанията представлява отговор на потребностите на обществото от допълнителни услуги за подобряване на съществуващите механизми за предотвратяване на измамите”, – заявиха представители на SWIFT.

От SWIFT допълват, че отначало услугата ще бъде насочена към офисите и централните банки с малък обем на преводите, тъй като те не могат да си позволят самостоятелна разработка на такива средства за откриване. Цената за използване на продукта вероятно ще е около $10 000, но окончателно тя все още не е определена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.