post

Waves, глобалната блокчейн платформа, основана през миналата година, която завърши първоначалното си ICO през юни 2016 и събра 16 милиона долара, реализира нови технологии, позволяващи на мрежата да обработва хиляди трансакции на минута и беше определена като “най-бързата децентрализирана блокчейн платформа в света”.

Технологиите, изтъквани като „следващо ниво в еволюцията“, позволяват на платформата базирана в Москва, да се конкурира с основните такива и да достигне до масовия пазар. Разбира се твърдения като „най-бърза“ или „първа“, лесно биха могли да бъдат оспорени, но винаги е интересно да се чуе едната или другата страна.

Всичко зависи от това, дали става дума за латентност от край до край на данните, или от момента, в който те достигат от един до друг център за обмен. Също така бихме могли да разгледаме средни и пикови лихвени проценти, които са едни от нещата с най-бърза латентност, но ако системата има склонност към престой, нещата не винаги се получават.

Waves-NG, е технология от следващо поколение и консенсусен алгоритъм, разработен на базата на Bitcoin-NG от академиците в Cornell Computer Science, Емин Гюн и Итай Ейал. Тя увеличава ефективния трафик и скоростта на създаване на блокове, което се описва като особено важно за бизнеса, като използва платформата Waves, позволявайки извършването на микро трансакции без никакви закъснения, характерни за традиционните системи от този тип.

Освен това, платформата позволява високи натоварвания, като например разпространение на токени и бонуси. Скоростта на обработка на търговските сделки на децентрализираната борса DEX също е увеличена. За прототип на Waves-NG се счита Bitcin-NG, разработена от Гюн Сиър за Bitcoin.

Проблемът с настоящите блокчейн системи е, че в много децентрализирани плтформи, възлите са разпръснати по цял свят и тяхната синхронизация води до значително забавяне. Waves обяснява, че ако се увеличи размера на блока в мрежата на биткойн четири пъти, само 90% от участниците ще имат време да го изтеглят, преди да създадат нов. Ако се увеличи до 36 МВ, тогава само половината участници ще разполагат с нужното време. NG технологията позволява да се намали латентността и да се увеличи максимално производителността, като според екипа на Гюн Сиър, Waves има „новаторска платформа, която включва най-известната технология и е готова за предизвикателствата на следващото поколение от взискателни приложения“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.