post

Австралийският щат Виктория обяви, че започва създаването на нов fintech хъб. Той ще е позициониран в Мелбърн и ще цели да изпрати “силно послание до света”, съобщава StartupSmart.

Целта на хъба ще бъде да позиционира Виктория като важен международен играч в сегмента. “Индустрията е подходяща за съвместна работа. Тя цели да събира хората с различен опит и възможности, да работят заедно и да бъдат успешни”, коментира Филип Далидакис, министър на малкия бизнес, иновациите и търговията.

“Видяхме сериозни инвестиции в земеделските технологии и медицинските технологии. Инвестирането във fintech е ново перо. От моята гледна точка, това е важно”, допълва той. Далидакис коментира, че през последните две години екипът му е работил по полагането на основите и изграждането на базовата инфраструктура за fintech. “Сега сме в позиция, в която вярваме, че всичко е на място и времето е подходящо за сериозни инвестиции във fintech сегмента”, допълва министърът.

Той иска fintech индустрията на Виктория да бъде притегателен център и да създаде свързана екосистема между компании, правителство, регулатори, стартъпи. Правителството на Виктория иска хъбът да е официално готов около първата fintech конференция на Австралия Intersekt в края на октомври т.г.

Конкуренти на Виктория ще са всички – както останалите местни fintech центрове като Сидни например, така и регионалните като Сингапур, но и световните Лондон, Ню Йорк и др. Хъбът ще си има своя сграда в Мелбърн, която вече се подготвя активно. Предвидено е и наемането на още площи, ако се появи необходимост за това. Властите се надяват, че чрез предлагането на подходящите условия, fintech компаниите ще проявят активен интерес към региона им.

Leave a Reply

Your email address will not be published.