post

Федералният съд в Калифорния задължи компанията Coinbase да предаде данните на всички свои потребители, които са извършвали манипулации за над $20 000 в рамките на година, съобщава TheVerge. Искането засяга потребителите между 2013 г. и 2015 г.

Става дума за всички потребители, които в рамките на една година в този срок са купили, продали, изпратили или получили общо над $20 000. По данни на Coinbase това засяга общо 14 355 потребители.

Coinbase ще трябва да предаде информацията на американските данъчни служби. В данните трябва да има име, рождена дата, адрес, пълна извадка на активността на потребителя включително и в свързани негови сметки. Трябва да има и информация на кои сметки даденият потребител е пращал финанси.

Данъчните първоначално искаха данните на всички потребители на Coinbase за този период, както и извадка от цялата комуникация между компанията и клиента. Съдът реши, че това искане е ненужно сложно и затова конкретизира решението. То е с цел да се изсветли пазарът на криптовалути в САЩ. Coinbase има близо 6 млн. потребители, но според властите по-малко от 1000 американци са включили дейност с криптовалути в данъчните си декларации.

Според Coin Center обаче това искане на данъчните и решението на съда поставя опасен прецедент. “Без конкретни аргументи защо тези транзакции са заподозрени, подобно искане ще може да бъде отправено за информацията на клиентите на всяка финансова институция. Това е опасен прецедент за неприкосновеността на финансовата информация”, коментира Питър ван Валкенбург.

Това беше и основният аргумент на Coinbase в съда, но без успех. Компанията иска заедно с данъчните да изработят разумен метод за докладване на данъците.

Leave a Reply

Your email address will not be published.