post

Големите банки имат най-големи шансове да спечелят от финтех революцията. Това твърди компанията Accenture в своя доклад за състоянието на финтех бранша, цитиран от сп. Forbes.

Според Accenture в момента има застой на финтех сегмента и той не отговаря на очакванията. Все още липсват големи промени на пазара, коренно различни продукти и услуги и традиционният финансов сектор и институции не са повлияни. Accenture изтъква още, че след пика на новосъздадени финтех компании през 2015 г. оттогава досега има драстичен спад на новите финтех стартъпи.

Forbes обаче смята, че Accenture пропуска важна промяна във финтех сегмента. Промени се и фокусът на финтех компаниите. Те вече не целят да разбият тотално пазара. Напротив, търсят активно партньорства с банки и финансови институции.

Освен това самите банки са доста по-активни във финтех. Те активно изкупуват по-малки компании и създават свои отдели за иновации. Така голяма част от новосъздадените технологии всъщност идват от съществуващи играчи. Това се отразява на създаването на нови финтех компании, но не и чак толкова на темпото на развитие на финансови технологии, смята изданието.

Както банките, така и финтех компаниите имат полза от съвместната работа и партньорствата между тях са основна тенденция през тази година. Така банките си помагат със свежа работна сила, а финтех компаниите получават повече помощ при бюрократичните пречки и по-бързо стигат до голям брой потребители.

Leave a Reply

Your email address will not be published.