post

Всяка банка става мишена на средно по 85 сериозни хакерски атаки на година. Средно една трета от атаките са успешни, показват резултатите от проучване на Accenture, направено сред мениджърите по сигурност на 275 глобални банки, цитирано от ComputerWeekly.

Точно 51% казват, че ще могат да идентифицират причината за проблем в сигурността. Също толкова смятат, че ще могат да измерят мащаба на проблема и 50% смятат, че могат да се справят с финансовия риск. Общо 78% казват, че са уверени в общата стратегия за киберсигурност на банката си.

Всички участници споделят, че са ежедневни мишени за стандартните вируси, фишинг атаки и други подобни киберзаплахи. Истински сериозните нападения са около 85 на година и в 36% от случаите хакерите са успели да вземат някакви данни. По-сериозен проблем е, че средно банките се нуждаят от 59 дни, за да разберат, че са били жертва на хакери. 52% от мениджърите признават, че не са уверени в способността на организацията си сама да открива хакерски взлом. Все пак 99% казват, че именно служителите им най-често разкриват хакерските атаки.

Добрата новина е, че според анализаторите на Accenture, ръководителите на банките са съвсем наясно с рисковете и заплахите в киберпространството. Те активно работят по взимането на необходимите мерки и като цяло са доволни от нивото на киберсигурност. Accenture все пак препоръчват, че е по-добре банките да се фокусират върху практически тестови сценарии вътре в периметъра, за да затруднят хакерите максимално.

Основният проблем всъщност се оказва липсата на достатъчно квалифицирани специалисти. Банките се оплакват от сериозен недостиг на кадри в сферата на киберсигурността, като това е проблем за практически всички компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published.