post

Може би не знаете, но голяма част от софтуера на банковата система е написан на древния вече програмен език COBOL, който датира от 1959 година. Това може би щеше да звучи смешно, ако не беше странно. В нашия ултра– ехноолгичен век, как е възможно финансовите система да са написани на COBOL,та той може да се поддържа само от шепа ветерани, която обаче намалява всеки ден?

Главният изпълнителен директор на Auka, Даниел Додерийн, който има опит с технологични решения и мобилни плащания смята, че системите базирани на COBOL все още функционират правилно, но се сблъскват с човешкия проблем:

“Тази критична част от икономическата инфраструктура на планетата се упрявлява от много стара технология, която сама по себе си е добра, ако не беше фактът, че хората, които я обслужват са „умираща раса”.“

Додерийн буквално има предвид „умираща“ – въпреки че три трилиона долара преминават през системите COBOL всеки ден, те се поддържат от пенсионирани ветерани програмисти. Почти няма млади хора на разположение, така че някога поддръжката на софтуера ще стане реален проблем.

Какво могат да направят банките?

Додерийн твърди, че банките имат три възможности, когато става въпрос за вземане на решение, как да се справят с тази криза. Първо те могат да пренебрегнат проблема и да се надяват на най-доброто. Софтуерът, написан на COBOL все още е добър за някои функции, но игнорирането на проблема няма да помогне да се определи колко непрактично е да се създават нови потребителски продукти.

Вторият вариант е да заменят всичко, създавайки напълно нови основни платформи за банкиране, написани на по-нови програмни езици, което обаче ще струва стотици милиони и е много рисковано от гледна точка на цялостната промяна на системата. Много банки не разполагат с компетентност и ресурси, за да направят подобна миграция и това ще се превърне в едно също толкова голямо и сложно решение, което най-вероятно ще остарее много бързо. Те просто ще заменят съществуващия със следващия „COBOL”.

Третият вариант е най-евтиния и най-лесния – вместо да се опитват да преосмислят цялата система, Додерийн предлага банките да се запознаят по-отблизо с настоящите проблеми на потребителите. Като разгледат тях и се опитат да намерят по-гъвкави платформени решения, те ще разрешат и собствените си проблеми. След това остава само да поддържат COBOL да работи и да прави нещата, в които е добър, комбинирайки ги с новите решения.

Постоянно и безопасно решение

По същество Додерийн предлага да се правят леки добавки към настоящите програмни езици, които разчитат само на COBOL, като основна характеристика на старите системи. Най-важното обаче е как ще се изгради тази връзка. Тя няма да преодолее основната инфраструктура, а ще я опрости от гледна точка на интеграцията. Постепенно банките ще могат да отговорят на всяка нужда от продукти, които имат, с нови платформи и да заменят свръхсложните добавки за COBOL. Това разделяне на проблема ще го направи по-евтин и ще премахне необходимостта да се замени всичко едновременно. След като всички сложни процеси се обработват със съвременни леки решения и имат само тънка връзка с COBOL, заместването му ще стане изключително лесно. Това означава, че банките не трябва да „убиват“ древния програмен език, преди да се уверят, че финансовите им системи ще са в състояние да бъдат модернизирани, без това да струва много и да е рисковано за всекидневната им работа. Те просто трябва да сведат до минимум връзките на новите платформи със старите системи, така че те да бъдат изключени лесно и ефикасно. Тогава най-сетне ще можем да се сбогуваме с COBOL, който вече е на преклонна възраст.

Тагове / Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published.