post

TSB bank ще пусне този месец нова биометрична технология за онлайн банкиране за своите клиенти, коато ще позволява влизане в сметката само с поглед към камерата на смартфона. Създадена като част от надграждането на приложението за тези потребители, които притежават новите Galaxy S8/S8+, технологията ще използва сканиране на ириса на окото. Според TSB, за сигурността ще се грижи Samsung Pass, която криптира и защитава данните в телефона и премахва необходимостта от запаметяване на пароли и идентификационни номера. Банката твърди, че сканирането на ириса е над 6 пъти по-сигурно, от това на пръстови отпечатъци. Тя е първата европейска банка, която ще предложи подобна технология на своите клиенти.

Дали подобен вид банкиране е сигурно? Chaos Computer Club е немска група от 5500 хакери, които етично подпомагат банките и правителствените организации да подобрят сигурността си. През май тази година, групата обяви, че е излъгала ирисовия скенер на Samsung, с помощта на нощна снимка и обикновени котактни лещи. Не е ясно до къде би могъл да стигне един престъпник, в стремежа си да открадне лични данни и чувствителна информация, но говорител на TSB отбеляза:

Независимо от начина, по който хората влизат, ние използваме многопластов подход в сигурността. В края на тази година Lloyds Banking Group, част от която е и TSB, обяви партньорство с Microsoft, за да позволи на своите клиенит да влизат в сметките си, чрез лицево разпознаване, а Santander използва подобна технология за разпознаване на глас. Идентификацията, чрез биометрични данни се използва и от редица други банки.“

Тази технология явно ще се наложи като тенденция в следващите години, добавяйки допълнителна сигурност към традиционните мерки, а в последствие ще се превърне в цялостно решение за мобилно банкиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published.