post

Обединеното кралство има добра история, когато става въпрос за безконтактни плащания. Първите безконтактни карти стартираха там през 2007 година, но поради опасения от измами, в първоначалните договори за тях, лимитът за трансакция беше ограничен до 20 паунда, а в последвствие леко увеличен до 30.

Тази загриженост се дължи на пълната липса на проверка за сигурност при всяка отделна трансакция, която би позволила на крадеца лесно да използва чужда карта. Картовите компании обаче извършват други проверки, като търсят необичаен брой последователни трансакции. Неотдавнашно проучване установи, че повече от половината търговци на дребно в Обединеното кралства искат увеличение на лимита за еднократно плащане, но полицията е твърдо против това, съобщава London Evening Standart.

Лондонският полицейски комисар Ян Дисон заяви, че настоящите притеснения относно безконтактните карти означават, че е по-безопасно да се запази този нисък лимит, дори и десет години след навлизането им в употреба:

„Аз бих препоръчал лимита да не се увеличава към момента, защото загубите могат да бъдат значителни“ посочва Дисон. „В един момент технологията ще се промени и тогава ще дойде време за това увеличение, сега има причина за запазването му“.

Докато Apple Pay ефективно имитира безконтактната трансакция с карта, тя предлага и много повече сигурност. Трансакциите трябва да бъдат разрешени и удостоверени с пръстов отпечатък, или извършени от Apple Watch, който е носен непрекъснато, след като веднъж е бил отключен с паролата. Освен това към терминала не се предоставят актуалните данни за картата, а те биват заменени с еднократен код. Поради тази причина много трансакции вече разпознават Apple Pay и я освобождават от обичайния лимит на плащанията в размер на 30 паунда. За пръв път неограничена трансакция имаше преди около половин година, а изглежда, че платежната услуга на Apple ще запази това си преимущество пред безконтактните карти още дълго време.

Leave a Reply

Your email address will not be published.