post

Големият възход на цените на Bitcoin води със себе си до бум на вируси-копачи, които използват ресурсите на превзетите устройства. Кодът най-често се разпространява чрез сайтове, които са предварително хакнати, съобщава БиБиСи.

Освен чрез сайтове със слаба сигурност, вирусите-копачи се разпространяват и чрез уеб-базирани приложения. Проблемът се оказва доста мащабен и в момента инженери на Google обмислят мерки за защита, които да добавят към някоя от следващите версии на браузъра Chrome.

Компанията за киберсигурност Palo Alto Networks съобщава, че най-често се използва системата на Coin-Hive. Първоначално тя се прилагаше за криптовалутата Monero, но с огромния ръст на Bitcoin през последните седмици, фокусът се насочва към него. Според данни на Bleeping Computer има поне 10 отделни клонинга на Coin-Hive за най-различни валути. Всеки вирус атакува различни онлайн платформи.

В повечето случаи потребителите дори не разбират, че ресурсите на компютрите им се използват по такъв начин. Обикновено това личи най-вече при забавената работа на устройството и доста по-бързото разреждане на батерията, когато то работи само с нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published.