post

Жителите на американския щат Алабама ще могат да подават данъчните си декларации чрез селфи и приложение на мобилния телефон. съобщава компанията MorphoTrust. Тя е партньор на данъчните служби на щата и осигурява необходимите технологии.

Те включват система за електронна идентичност и мобилно приложение. В него има електронен формуляр за данъчната делкарация. За да получат достъп до него, потребителите трябва да снимат личната си карта или шофьорската книжка и след това да си направят селфи. По този начин се приема, че потвърждават самоличността си.

След това системата използва двете снимки, за да ги сравни с базата данни на властите. Когато и проверката потвърди коректността на снимките, се дава достъп до формуляра за данъчната декларация. Според данъчните на Алабама, използването на селфита е на практика същото като човек да отиде и да подаде декларацията на гише. Целта е да се увеличи удобството и да се мотивират повече хора навреме и коректно да подават декларациите си.

В момента програмата е в тестов период. Затова всеки желаещ да се включи, ще получи приоритет при обработката на данните и по-бързо ще получи отговор от данъчните дали всичко е наред.

Данъчните измами в САЩ са все по-голям проблем. Той коства на правителството над $400 млрд. на година. Затова има все по-голям интерес от страна на администрациите за повече електронни услуги. Алабама планира да тества новата система в рамките на следващата година. При достатъчно интерес и ефективност, услугата ще се разшири и ще може да се използва и за други бюрократични процеси.

Leave a Reply

Your email address will not be published.