post

Европейската комисия (ЕК) работи по нов законопроект, който да намали регулаторните пречки пред финтех компаниите, съобщава в. Financial Times. Очаква се черновата на обмисляните мерки да бъде представена в началото на новата година.

ЕК иска да улесни европейските финтех компании и те да могат да растат и да се развиват по-бързо и лесно на територията на ЕС. Сред предвижданите предложения за промени са улесняване на работата на краудфъндинг сайтовете и онлайн Peer-to-Peer услугите за заеми.

Компаниите ще могат да кандидатстват за специални лицензи, които да им дават правомощия да предлагат такива услуги. ЕК обмисля постепенното добавяне на подобни лицензи и за други елементи на финтех сектора.

Въпросните лицензи ще се предлагат като своеобразни “абонаментни планове”. Те ще позволяват определен кръг от дейности, като издаването им ще е по-лесно и бързо от цялостен лиценз. Когато компанията иска да разшири дейността си, просто ще кандидатства за допълнителен лиценз.

Инициативата е част от усилията на ЕК за създаване на единен дигитален пазар. Освен това се цели и задържане на финтех компаниите в ЕС след окончателното напускане на Великобритания. Новите правила ще трябва и да спрат страните-членки да налагат допълнителни регулации на финтех компаниите, което в момента е честа практика и спира прогреса на фирмите.

Предвижда се и въвеждане на “регулаторен пясъчник” за финтех компании. Той ще им позволява да тестват свои услуги с клиенти под строг контрол. Това ще улесни разработката на нови услуги без да се налага минаването на цялата процедура за издаване на съответните лицензи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.