post

Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по комплект правила за регулацията на финтех услуги, съобщава в. The Independent. Идеята е правилата да се въведат докато финтех секторът е все още сравнително малък, за да може да се развие под регулация.

ЕЦБ е в напреднала фаза по разработка на правилата. Тя планира да ги публикува скоро, за да могат да бъдат разгледани и обсъдени от обществото и фирмите.

След това ще започне същинската работа по окончателното оформяне на рамката. За сега банката не дава подробности за своите идеи. Очаква се все пак те да покриват целия финтех сектор, включително криптовалутите, предлагането на банкови услуги и др. Банката иска да намери балансирани, но качествени мерки за регулация, които да гарантират сигурността на потребителите и инвеститорите.

Междувременно Reuters съобщава, че банки от ЕС вече са започнали обсъждания с Европейската комисия за промяна на някои от съществуващите регулации за банковия сектор. Целта е да се позволи на банките да могат да се възползват по-добре от инвестиции в софтуер, който в момента се брои като разход.

Банките обмислят и увеличени инвестиции в дигиталната си инфраструктура. За сега обаче банковите регулатори на ЕС са по-скоро скептични и казват, че промени в съществуващите правила трябва да се правят с възможно най-голямо внимание.

Leave a Reply

Your email address will not be published.