post

Експертите по анализ на данни, известни повече като Data Scientists, са най-търсени във финтех индустрията през тази година. Това показват данни на популярния сайт за обяви за работа Glassdoor, съобщава Lend Academy.

Експлозивният ръст на данните и техния анализ като основен фактор за развитието на една компания се отразява и на финтех бранша. Светът генерира около 2.5 квинтилиона байта информация всеки ден. Някой трябва да обработва този океан и да знае как да извлече от него това, което пряко засяга бизнеса му.

Именно това е задачата на т.нар. data scientists. Те използват автоматизираните системи, за да извличат и анализират информацията и след това трябва да могат да направят конкретни изводи. Това е доста трудно и има голям глад за специалисти в тази област. Търсенето на data scientists е високо навсякъде, като за втора поредна година е най-търсеното умение от всички топ 50 професии в САЩ.

Всяка финтех компания се нуждае от подобен екип. Според анализатора Крис Скинър, банките и финтех фирмите, които имат най-добрите екипи от такива експерти, ще са крайните победители. Те ще могат най-добре да разбират от какво се нуждаят клиентите им и да им го предоставят навреме, още преди самите те да са осъзнали нуждата. Извличането на подобна информация от огромните масиви обаче е много трудно и именно затова добрите умения са от ключово значение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.