post

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка на няколко банки по подозрение, че блокират финтех конкурентите си от достъп до данни на клиентите, съобщава в. Financial Times. Проверките са направени миналата седмица с помощта на съответните местни финансови регулатори.

Имена на банки не се споменават. Вместо това ЕК казва, че проверки са направени в няколко държави, като според източници на Financial Times сред тях са Холандия и Полша. Проверките са следствие на “притеснения”, че банките ограничават финтех конкурентите си.

ЕК казва, че това е предварителна проверка и не означава, че има нарушения. Проверката идва по-малко от три месеца преди влизането в сила на нова директива. От януари 2018 г. банките ще са задължени да споделят данните на клиентите си с трети компании, когато самите клиенти изрично са разрешили това. По този начин се дава възможност на финтех компаниите да обработват плащания, да предлагат допълнителни услуги и др.

Притесненията са, че банките създават прегради, които не позволяват достъп на финтех компаниите до данните дори и потребителят да е разрешил това. Желанието на ЕС е новата директива да мотивира финтех индустрията и да увеличи сигурността на електронното банкиране. Компаниите, които ще могат да получават достъп до данните, ще трябва да гарантират тяхната сигурност с доста строги мерки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.